Hem   Illustrationer   Företagsloggor   bio   kontakta illustratören  
Dan Larsson - Illustratör  & grafisk designer
SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash.
 
 

 

Illustrationer

Vad är det för illustrationer jag skapar?

Som illustratör skapar jag illustrationer till en mängd olika ändamål. Det kan t.ex. vara:

• Spel, brädspel, familjespel, partyspel
• Reklamillustrationer till olika branscher
• Matillustrationer – från stiliserade till mycket verklighetstrogna illustrationer
• Etiketter i olika stilar
• Förpackningar och förpackningsdesign till olika ändamål
• Barnböcker
• Bokomslag och bokillustrationer
• CD-omslag
• Medicinska illustrationer (detaljerade, korrekta och tydliga)
• Dags- och veckotidningar – lättare illustrationer
• Monteringsanvisningar (detaljerade, korrekta och tydliga)
• Vykort
• Posters
• Information/broschyrer
• Webb
• Annonser
Logotyper och företagsloggor

Som illustratör skapar jag mina illustrationer på olika sätt och i olika stilar för att dem skall passa in - det kan behöva göras detaljerat, stiliserat, fotorealistiskt, fantasifullt och ibland mycket färgglada illustrationer. Allt beroende på ändamål och önskemål.
Om kunden vill kan jag göra tydliga och tekniska avbildningar av möbler eller andra produkter.
Om du vet hur du vill att illustrationen skall se ut, så är det viktigt att du på förhand berättar detta så noggrant som möjligt. Ju mer info och direktiv du ger mig, desto lättare är det för mig att ta fram det önskade resultatet. På så sätt minskar risken för att man måste göra ev. ändringar i efterhand.


Hur går det till att beställa illustrationer?

Du berättar, helst skriftligen så att jag har det sparat - vad det är för sorts illustration du behöver – hur den skall se ut, vad den skall användas till, vilken stil du önskar (visa gärna bilder på stilen), viktiga detaljer i bilden, speciella färger som du vill ha, känslan som den skall förmedla, etc. Du behöver inte ha svar på alla dessa frågor, men det hjälper om du redan på förhand har tänkt genom vad det är du är ute efter. Det spar både tid och pengar.
Därefter får du ett fast prisförslag.
När väl priset är bestämt och du vill gå vidare så skickar jag en delfaktura på halva beloppet. När den är betald kör jag igång och skapar illustrationen.
Jag kommer under arbetets gång att visa utvecklingen med bilden för att försäkra mig om att jag är på rätt väg. Hur många gånger det blir, beror dels på hur krävande bilden är, dels på beroende på hur många ändringar som ev. krävs.
När bilden väl är färdig och du är nöjd med den, betalar du in resterande halva belopp. Därefter skickas bilden till dig och dina rättigheter för bilden som du köpt börjar gälla.


Vad avgör priset på en illustration?

Det som avgöra priset är dels hur många timmar som krävs för att få den färdig, och det i sin tur beror på vilken stil du valt och hur avancerad illustrationen är. Dels beror det på vad illustrationen skall användas till – dvs. om du bara skall köpa rättigheterna för att använda den i ett speciellt sammanhang eller om du vill köpa loss den och därmed äga den och få fulla rättigheter till den.

Illustratör som yrke

Vad gör en illustratör?

Som illustratör jobbar man oftast på uppdrag och är specialiserad på att göra en viss typ av teckningar. Det kan vara illustrationer till böcker och tidningar, serieteckningar, animerad film, nyhetsgrafik, elektronisk media läromedel med mera. Man bör vara kreativt och naturligtvis vara bra på att teckna
Kraven skiftar beroende på ämne - gäller det till exempel bilmotorer behövs tydliga och tekniskt korrekta avbildningar av motorer. Dessa kallas tekniska illustratörer. Om det å andra sidan gäller att komponera ett bokomslag eller en illustration till en bok ställs helt andra krav en bokillustratör.

En reklamillustratör skapar illustrationer i reklamsyfte. De i sin tur kan variera i både utseende och stil beroende på vilket sammanhang och bransch det handlar om.
Serietecknare tecknar serier till bland annat tidningar. Vissa följer ett färdigt manus medan andra skriver sina egna manuskript. En del serietecknare gör också politiska skämtteckningar åt tidningar.
Animatören gör tecknad film som används i olika sammanhang, till exempel reklam, utbildning och underhållning. För- och eftertexter till filmer, liksom vinjetter till TV-program, görs ofta också av animatörer.

Vad krävs av en illustratör?

Det är vanligt att illustratörer arbetar som egna företagare. Som sådan måste man själv stå för alla moment i arbetet - skaffa uppdrag, planera arbetet, köpa in material, sälja sina produkter med mera. Man sköter också sin egen ekonomiska redovisning och bör därför ha kunskaper i ekonomi. Oregelbundna arbetstider och långa arbetsdagar är vanligt.
Det är bra om man behärskar den digitala tekniken. Det betyder inte att man behöver skapa sina bilder i datorn men man bör kunna skanna in dem och leverera dem digitalt till beställaren.


Framtid

Nästan alla är frilansare och arbetsmarknaden kännetecknas av hård konkurrens. Chanserna att lyckas hänger till stor del samman med ens konstnärliga förmåga i kombination med driftighet och egna initiativ eftersom det bara i Sverige finns hela 15 000 verksamma illustratörer som alla slåss om samma uppdrag. Det är alltså viktigt att man kan marknadsföra dig själv för att lyckas. Oregelbundna arbetstider är vanligt för en illustratör. Dessutom är konkurrens om jobben mycket hög.

Mer info om yrket
Vänd dig exempelvis till:
• Föreningen Svenska Tecknare, Stockholm
Illustratör centrum
• Utbildningsanordnare
• Arbetsförmedlingen (Källa Ams)